lauantai 5. huhtikuuta 2008

Total Recall (1990)

Total Recall on erinomainen scifistely miehestä joka paljastuu kaksoisagentiksi ja joka pelastaa Mars-planeetan tuholta.
Vai pelastaako?
Onko päähenkilömme Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) kaksoisagentti?

Tapahtuiko mitään elokuvassa näkemäämme oikeasti?

Katsojaa on mahdollisesti kusetettu koko elokuvan ajan, tai sitten ei. Kun toteaa elokuvan pohjautuvan Philip K. Dickin kertomukseen (We Can Remember It For You Wholesale,) niin elokuva vaikuttaakin kovin helppotajuiselta.

Philip K. Dickin kertomuksissa on kovin yleistä kyseenalaistaa ihmisen minuus. Ja koska tässä tapauksessa puhumme elokuvasta, niin mainitaan muutama yksinkertaistettu esimerkki Dickilta elokuvien kautta.

Minority Report.
Poliisi näkee ennakolta rikokset ja estää niiden tapahtumisen ennen rikoksen syntyä. Päähenkilömme joutuu itse epäillyksi murhasta, jota hän ei tiennyt suunnittelevansa.

Impostor.
Aseellisen puolustusverkon suunnittelija joutuu epäillyksi ihmispommiksi. Luonnollisestikaan hän ei itse usko olevansa vihollisen soluttama ase.

Hämärän Vartija.
Huumeagentti määrätään seuraamaan itseään, mutta hän ei tiedä seuraavansa itseään.

Tunnetuimpina ovatkin sitten Total Recallin lisäksi Blade Runner ja Truman Show, mutta nuo olivatkin vain esimerkkeinä, ettei niistä sen enempää.
Dickin tarinoissa kuitenkin esiintyi usein ajatus siitä, että jos ”minä en ole minä, niin kuka minä olen?” Useimmissa Dick-filmatisoinnessa perimmäiset ideat jäävät kuitenkin aivottoman actionin varjoon. Vaikka joku Paycheck ja Next sisältävät hyvät ideat, niin niiden pääpainotus elokuvina on ison rahan räjähteissä ja cg-rypynpoistoissa. Vastaavasti joku Screamers ei houkuttele katsojia itselleen edes niillä isoilla botoxtähdillä ja miljoonan dollarin räjähdyksillä, mutta ei se kuitenkaan jotain Nextia huonompikaan ole.

Total Recall varmasti on monien mielestä vain ison rahan toimintaleffa, ei sen enempää. Mutta siinä ollaan kovin väärässä. On kuitenkin helppo nähdä Total Recallin olevan vain iso, hölmö toimintafilkka, sillä se on sitäkin. Mukana kuitenkin on Arnold Schwarzenegger, jota harva pitää lahjakkaana näyttelijänä, ja enemmänkin viihdelihaskimppuna. On isoja räjähdyksiä ja paljon ammuskelua. On hölmön näköisiä mutantteja. On käsittämättömän tyhmiä on-linereita. On pahiksia jotka näyttävät pahiksilta. On ohjaaja jonka aiempi työ, Robocop on samoin erehdyttävästi vain toimintaleffa, vaikka onkin paljon enemmän.

Ensinnäkin Schwarzenegger on loistava valinta elokuvan päähenkilöksi ja tämä elokuva tarkemmin tarkasteltuna todistaa Ah-nuldin olevan hyvä näyttelijä. Tarvitaan siis vain se oikea rooli oikeassa elokuvassa ja huononakin pidetty näyttelijä todistaa omaavansa potentiaalia, olla muu kuin huono näytelijä. Välillä tosin Schwarzenegger mylvii kuin kiimainen mursu ja tuo tahatonta komiikkaa rooliinsa, mutta muutoin hän osoittaa olevansa tarpeeksi sopiva esittämään Quaidia joka kenties ei olekaan hän, vaan joku toinen, joka haluaa olla joku toinen.

Toisekseen elokuvan ”pelkkää toimintaa”-statusta on muuttamassa ohjaaja Paul Verhoeven. Ja se mitä Verhoeven tuo mukanaan on yhteiskunnallista satiiria jota hän on harrastanut eritoten elokuvissa Robocop ja Starship Troopers. Verhoeven on paitsi lahjakas ohjaaja, myös erinomainen yhteiskuntasatiirikko, joka erityisesti tuntuu mieltyneen totalitaarisen maailman kuvaukseen. Tämä on johtanut siihen, että onnistuneen toiminnan lisäksi, Total Recallissa on jaksettu keskittyä muuhunkin osa-alueisiin samalla energialla.

Kolmas ja se tärkein seikka Total Recallissa, on sen tarina.
Toki Total Recallin voi katsoa pelkkänä toimintaelokuvana ja sellaisenaankin se on onnistunutta jyskettä. Olisi kuitenkin sääli jättää koko tarina ilman yksityiskohtia, sillä tarinaa tässä riittää. Joten pilkotaan elokuvassa esiintynyt tarina, sillä takuuvarmasti kukaan ei ensikatselulla ole huomannut kaikkea, koska Total Recall pudottelee vihjeitä pitkin elokuvaa.

Meillä on siis Douglas Quaid, tavallinen duunari joka haaveilee matkasta Marsiin. Vaimo ei oikein innostu ajatuksesta muuttaa Marsiin, erityisesti koska siellä on jonkinlainen sisällissota meneillään. Joten Quaid päättää käydä matkatoimisto Rekallissa, jonka kautta voi ostaa eräänlaisen muistimatkan minne tahansa maailmassa ja sen ulkopuolella. Rekall tarjoaa räätälöidyt muistikuvat, joiden avulla Quaid voi muistaa lomamatkan Marsiin, kuitenkaan käymättä siellä fyysisesti.
Kesken operaation Quaid ”herää” ja huomaa että entiset ystävät koettavat tappaa hänet, vaimo koettaa tappaa hänet ja aiemmin tuntematon Richter (Michael Ironside) kumppaneineen koettaa tappaa hänet. Miksi? No, kohta Quaid saa laukun joka sisältää videon jossa hän itse kertoo itselleen olevansa Marsin kapinallisiin liittyvä henkilö, joka on ilmeisesti saatu kiinni ja muisti tyhjennetty. Siispä Quaidin tie vie Marsiin, jossa hän tapaa kapinallisia, pakenee Richteriä ja joutuu Cohaagenin (Ronny Cox) vangiksi. Cohaagen on Marsin suurin bisnesmies joka vastaa Marsin ilmavarastoista ja on siis eräänlainen Marsin vastinen Bill Gatesille, ollessaan ”maailman rikkain ja kensies vaikutusvaltaisin mies.” Cohaagenin luona Quaidille paljastuu että hän on Hauser ja Hauser on Cohaagenin oikea käsi, joka soluttautui kapinallisiin aikeenaan tappaa Kuato, kapinnallisten johtaja. Koska asiasta ei Hauserina tullut mitään, poistettiin Hauserin mieli ja tilalle asetettiin Quaid. Quaid puolestaan lähettiin maahan, jossa hän saisi tietää olevansa kapinallinen, tulisi Marsiin, löytäisi kapinalliset ja lopulta johtaisi kapinallisen Quaidina ansaan, saisi Kuaton ja Hauserin mieli voitaisiin näiden tapahtumien jälkeen palauttaa Quaidin, eli Hauserin kehoon.
Yksinkertaista eikö?

Joten kaikki Quaidin kokemukset Rekallista, Marsin kapinallisiin ja Cohaagenin luokse ovat olleet vain Cohaagenin ja Hauserin monimutkaista suunnitelmaa.
Ongelma syntykin vasta siitä, että Quaid on hyvä tyyppi, eikä haluaisi palata pahaksi Hauseriksi. Niinpä Quaid pistää pahiksia palasiksi ja paljastaa, että muinaisella Marsilla eläneellä rodulla on ollut keino luoda ilmakehä planeetalle. Cohaagen ei julmana bisnesmiehenä uskalla käynnistää ikivanhaa laitetta ja toisekseen mielummin tienaa rahaa ilman avulla, kuin jakaa sitä ilmaiseksi. Kuitenkin pistettyään äijää palasiksi, Quaid käynnistää laitteen ja kohta on Marsissa ilmaa.
Loppu hyvin kaikki hyvin.

Tapahtuiko kuitenkaan mitään ylläolevasta?

Jos olet nähnyt elokuvan, mutta et seurannut elokuvaa, niin et kenties huomannut seuraavia seikkoja, tai vain yhdistänyt niitä toisiinsa. Ja nämä tapahtuvat ennen kuin varsinainen Quaid/Hauser-juoni käynnistyy.

-Ensin on tietenkin alussa nähty uni, jossa Quaid on Marsissa naisen kanssa, joka paljastuu myöhemmin kapinalliseksi, Melinaksi (Rachel Ticotin.) Selviää myös että se ei ole ensimmäinen kerta kun Quaid on nänyt vastaavaa unta. Quaid myös toteaa hieman myöhemmin, että ”Mars on aina kiehtonut minua.”

-Metrossa Quaid näkee Rekallin mainoksen jossa puhutaan jälleen matkasta Marsiin.

-Rekallissa Quaid valitsee lomamuistimatkakseen salainen agentti-tarinan. Hän myöskin valitsee romanttiseksi kohteekseen aiemmin unessa näkemänsä näköisen naisen. Quaidille myös näytetään mallikuvia Marsista ja osa kuvista muistuttaa kovasti elokuvan lopussa näkyvää Marsilaisten muinoin rakentamaa ilmanvalmistuslaitetta. Rekallissa myös Quaidille kerrotaan lyhyesti mitä kuuluu salainen agentti-muistimatkaan:
”Olet salainen agentti suorittamassa tärkeintä tehtävääsi. Sinut yritetään tappaa. Tapaat kauniin, eksoottisen naisen. En halua pilata juttua etukäteen, mutta sinä saat tytön, tapat roistot ja pelastat koko planeetan.”
Ja näinhän elokuvassa tapahtuu.

-Ohimennen Rekallissa myös mainitaan, että heidän Mars-luonnoksensa pohjautuvat miljoonan vuoden takaisiin kuviin. Ja kuinka ollakaan, Marsilaisten rakentama ilmanvalmistuslaite on oletettavasti miljoonan vuoden takaa.

-Rekallissa myös todetaan ohimennen, että Mars-ohjelman nimi on ”Marsin sininen taivas.” Ja mitä tapahtuu kun Marsin punainen atmösfääri kohtaa happipitoisen ilman? Taivas muuttuu siniseksi.

-Lopuksi Rekallissa ollessa todetaan vielä yksi tärkeä seikka. Juuri ennen nukutusaineen vaikutusta Quaid kuulee virkailijan sanovan että hänelle tulee olemaan niin mukavaa, ettei haluaisi herätä enää.
Kun miettii elokuvan tästä eteenpäin alkavaa osaa, niin siellä tapahtuu juuri kaikki se mitä hän oli Rekall-matkaltaan halunnut.
Ja kyllä, huomasin sen että herätessään kesken Rekall-unen, lääkäri sanoo ettei Quaidiin oltu vielä asennettu Mars-muistoa, joten kaikki tapahtuva olisi todellista. Mutta, kenties jo tämä herääminen kesken Rekall-unen on jo osa Quiadin Rekallista ostamaa muistoa.
Sitten tapahtuukin niin että ystävät pettävät, Quaid tapaa kauniin, eksoottisen naisen ja pelastaa Mars-planeetan. Selviääpä jopa, että Quaid oli suorittamassa salaista tehtävää. Tai hänen alter egonsa, Hauser oli suorittamassa salaista tehtävää.

Joten voiko olla niin, että Quaid vain kuvitteli koko jutun? Hänhän koki juuri haluamansa tarinan, kohtasi juuri haaveilemansa naisen, näki juuri näytettyjä maailmoja ja oli kuitenkin jo kauan haaveillut Marsista.
Vai onko niin, että Quaid olikin oikeasti Hauser, joka oli pahis joka muuttui hyvikseksi ja joka pelasti Marsin?
Koko elokuva summataan lopussa juuri edellisten seikkojen luomaan kysymykseen:”Jospa tämä onkin unta?”

Total Recall on monipuolinen toimintaelokuva, jossa kannattaa seurata tarinaa, eikä vain katsoa hassun näköisiä mutantteja ja räjähdyksiä. Elokuva pudottelee vihjeitä katsojan poimittavaksi pitkin elokuvaa, mutta ei kuitenkaan tee siitä itsetarkoituksellista päänvaivaamista. Joten elokuvan voi hyvin katsoa puoliunessakin, mutta parhaimmillaan se on kun näpyttelet kannettavaasi elokuvan pyöriessä ruudulla ja kirjoitat siitä arvostelua.

Tähdet: ****

...NOIR

Ei kommentteja: