perjantai 26. syyskuuta 2008

Swamp Thing (1982)

Swamp Thing on elokuva sarjakuvasta jota ei kovin hyvin tunneta suomessa. Muistaakseni vain edesmennyt Kalma-lehti julkaisi Swamp Thingia suomessa, mutta siinäkin se oli vain yksi ihmetys muiden joukossa. Kalman muutamien hassujen sivujen lisäksi Swamp Thingia on esiintynyt suomessa muiden julkaisujen crossover-tarinoissa (Teräsmies ja Swamp Thing, etc.)

Ihan vain sivuhuomautuksena mainitsen että Kalmassa julkaistiin myös Hellblazeria, josta tehtiin ihan siedettävä elokuva nimeltä Constantine.


Hellblazerissa ja Swamp Thingissa on se yhteistä ettei kumpikaan sarjakuva ole mitään koko kansan Hämähäkkimiestä, vaan selkeästi pienelle yleisölle suunnattuja. Mutta Hellblazerin elokuvaversion ajankohta osui tälle ajalle jolloin sarjakuvaelokuvia sikiää jo riesaksi asti ja tämän ansiosta pienemmätkin sarjakuvat saavat elämän elokuvien muodossa. Vai kuinka moni Teistä muka on lukenut Marvelin Man-Thingia ja täten tietää kyseisen elokuvan pohjautuvan siis sarjakuvaan. Mitä hittoa! Eihän kukaan ole edes nähnyt Man-Thing elokuvaakaan, joten unohdetaan se.

Vaikka siis Hellblazer ei ole ainakaan suomessa harrastajia lukuunottamatta kovinkaan suosittu, niin ajankohdan vuoksi se oli looginen tarina filmattavaksi, ja kun pääosassa kekkuloi Keanu reeves, niin näkyvyyttäkin on ollut tarjolla.
Mutta Swamp Thing tehtiin vuonna '82 jolloin kyllä Teräsmies piti sarjakuvaelokuvien lippua korkealla, niin muuten siltä ajalta ei hirveästi sarjakuviin pohjautuvia leffoja muista, tai halua muistaa. Swamp Thingina elokuvassa on Ray Wise, mutta hänen KeanuReevesmaisesta tunnettavuudestaan kertonee se, ettei esimerkiksi dvd:n kannessa ole kuvaa herrasta, tai tekijötiedoissa mainintaa hänestä. Eikä kyse ole siitä ettei ole haluttu paljastaa nimeä maskeerauksen alta, koska muuttuessaan Swamp Thingiksi, ottaa hänen paikkansa kumipuvun alla Dick Durock.
Ray Wise lienee tunnetuin Robocopista ja Twin Peaksista, eikä millään muotoa huono näyttelijä. Swamp Thingin kohdalla huomio on näyttelijöiden sijaan keskittynyt ohjaajaansa, Wes Craveniin.

Swamp Thing sijoittuu Cravenin uralla aikaan ennen suurta suosiota, eli aikaan ennen Elm Streetia, mutta tätä ennen Craven oli tehnyt kaksi yliarvostettua sontaläjää nimeltä The Last On The Left ja The Hills Have Eyes. Last Housen ja Hillsin maine oli tuolloin kuitenkin jo suuri, joten Craven oli jo nimi jota kannatti seurata.
Kyllähän Swamp Thingissa on myös Adrienne Barbeau ja David Hess, jotka olivat jo tuolloin ainakin kauhun ystäville tuttuja nimiä, mutta kaikki asiat huomioon ottaen ei Swamp Thing kuitenkaan mikään X-Menin kaltainen megabudjetin extravaganza ollut.
Jos Swamp Thing ei ole vieläkään kovinkaan tunnettu hahmo ympäri maailmaa, niin kuinka tunnettu se on ollut 80-luvun alussa?
Joten miksi Craven on halunnut tehdä elokuvan hahmosta... Ei... Miksi tuottajat ovat halunneet tehdä elokuvan suo-otuksesta josta kukaan ei ollut vielä kuullut, kun tarjolla olisi ollut kaupallisesti varmempiakin vaihtoehtoja.
Eikä Swamp Thing pääsekään ylpeilemään millään ”vuoden menestynein”-tittelillä.

Ray Wise on tohtori Alec Holland joka tekee kasvitutkimuksiaan jossain hevon kuusessa keskellä soista metsää. Hollandin avuksi lähetetään Adrienne Barbeaun näyttelemä Alice Cable ja juuri kun romanssi alkaa kipinöimään, osoittautuu eräs Hollandin seoksista potentiaaliseksi aseeksi ja tällöin superroisto Anton Arcane (Louis Jourdan) tekee itsensä huomatuksi.
Arcane on sellainen tyypillinen Bond-elokuvien roisto, eli itserakas megalomaanikko joka on herkeämättä uhkailemassa maailmaa jollain tuomipäivän koneella, saadakseen yliherruuden itselleen.
Arcane joukkoineen pistää Hollandin laboratorion säpäleiksi ja Holland kokee saman kohtalon.
Holland ei kuitenkaan kuole, vaan kemikaalien ja suon sekoitus tekee hänestä eräänlaisen ihmisen muotoisen kasvillisuuskokoelman, eli Swamp Thingin.
Swamp Thing ja Alice kohtaavat, ja Alice koettaa herätellä romanssia Swamp Thingin kanssa kun ymmärtää tämän olevan yhtä kuin Alec Holland.
Eli se perinteinen Poika tapaa tytön, poika muuttuu kaksimetriseksi suoksi, tyttö rakastaa suota.
Siinä samalla sitten koetetaan estää Arcanea joukkoineen toteuttamasta ikäviä suunnitelmiaan.
Arcane menee vielä Hollandin aineilla muuttamaan itsensä jonkinlaiseksi miekkailevaksi vyötiäiseksi, joten titaanien taisto on selviö.
Lopulta Swamp Thing ja Alice ymmärtävät ettei heillä ole yhteistä tulevaisuutta ja Swamp Thing jää suolle hortoilemaan.

Tämä on periaatteessa ihan kiva tarina ja sarjakuvassa painotus onkin yleensä toiminnan sijaan ajatuksessa kuinka paljon ihminen Holland enää muututtuaan on. Hieman samaan tapaan kuin Robocop 2:ssa Alex Murphy joutuu toteamaan ettei enää ole ihminen. Swamp Thingin elokuvaversiossa ihmisyyden merkitystä käsitellään aika vähän ja painotus on laitettu toiminnalle, mutta Wes Craven ei ole toimintaohjaaja ja tämä elokuva jo osoittaa sen liiankin hyvin.
Toiminta on huonosti ajoitettua, hitaasti leikattua ja stuntit ovat kömpelöitä.
Cravenin olisi mielestäni kannattanut keskittyä enemmän siihen ns. filosofiseen osuuteen jossa Holland puntaroi onko hän kasvi joka on saanut Hollandin tietoisuuden, vaiko Holland jonka ruumis on muuttunut kasvillisuudeksi.

David Hess on tyypilliseen tapaansa masentavan huono, Adrienne Barbeau ei tee oikestaan muuta kuin kaatuilee juostessaan ja Louis Jourdan on mielipuolimiljonääriroistoksi hyvin väsyneen oloinen, ja lähes kaikki elokuvan näyttelijät tuntuvat olevan väärässä elokuvassa.

Parhaimman ja samalla parhaimmat roolisuoritukset toteuttavat molemmat Swamp Thingin näyttelijät. Ray Wise esiintyy ihmismuotoisena Alec Hollandina sopivan idealistisena taivaanrannanmaalarina, joka kokeillaan uskoo olevan maailmaaparantavia vaikutuksia, eikä näe niiden olevan aseteollisuuden tai mielipuolimiljonäärin oikkujen toteuttamisvälineitä. Dick Durock puolestaan esiintyy fyysisesti masentavan kömpelösti (mikä tässä tapauksessa johtunee puvusta, sillä kakkososassa hän esiintyy notkeammin,) mutta hänen hyvin rauhallinen puhetapansa sopii hyvin ulkoisesti rujon ja sisimmältään hämmentyneen Swamp Thingin rooliin.

Elokuvan kannessa Swamp Thing näyttää suht' onnistuneelta hahmolta, mutta itse elokuvassa kumipuku näyttää juuri pelkältä kumipuvulta, eikä edes kovin hienolta sellaiselta. Ei vielä se että sen design on huonosti toteutettu, tai edes se että puvussa näkyy saumat, mutta vielä se että yhdessä kohtauksessa puvun selkäpuolella on selkeä reikä.

Swamp Thing on ihan kiva elokuva, mutta ei oikeastaan mitään muuta.
Toimintaelokuvaksi se on hidas ja kömpelö.
Visuaalisuuteen ei ole kunnolla panostettu ökkömönkiäisten tai lavastuksen osalta.
Tarinassa vain raapaistaan pintaa.
Musiikkikin kuulostaa jämäpaloista koostetulta.
Joten silloin kun on tunne että kaiken muun on jo nähnyt, niin
kyllä Swamp Thing siihen tilanteeseen sopii, mutta muuten on ehkä parempaakin tarjolla.
Mutta mitä sarjakuvaelokuviin ylipäänsä tulee, niin kyllä tätä aina mielummin katsoo kuin Spider-Mania, Elektraa, Catwomania tai Daredevilia.

Tähdet: **
Swamp Thing


...NOIR

2 kommenttia:

Lokasanko kirjoitti...

Tuon kiekon ruotsijulkaisu on vielä komeampi, kumipuvun päällä lukee näyttävästi "Träsk mannen"...

...noir kirjoitti...

totta.
ja tässä linkki Träskmannen-julisteeseen, heille jotka erehtyvät tämän näkemään

http://www.seriesam.com/cgi-bin/seek?seek=Tr%E4skmannen