tiistai 9. kesäkuuta 2009

Beluga: Maitovalaat Ajan Virrassa (Beluga Speaking Across Time, 2002)

Vaikka sitä saattaisi luulla, niin ei, Maitovalaat Ajan Virrassa ei kerro aikamatkustavista valaista.

Sääli sinänsä, sillä olisi ollut kieltämättä hauskaa katsella kuinka valaat matkustavat ajassa estämään Hitlerin olemassaolon, tai vain hengailemaan Megalodonin kanssa.

Niin no, valas notkumassa jättihain kanssa saattaisi johtaa pahemmanlaatuiseen konfliktiin.

Siis ei aikamatkustusta. Mitä sitten?


No, kun kyse on eläinaiheisesta dokumentista niin minä jotenkin rohkenen odottaa paljon kuvamateriaalia kyseisestä eläimestä. Kyllähän tässä dokumentissa näytetään Maitovalaita, mutta ihmeen pienessä määrin. Välillä kuvataan jotain Venäläisiä tutkijoita istumassa toimistossa, sitten Suomalaista tutkijaa toimistossa, jotain Inuiittimetsästäjää syömässä ja jokainen puhuu runollisesti jostain joka juuri ja juuri liittyy Maitovalaisiin.
Kovasti painotetaan sitä kuinka ihminen on näemmä joskus muinoin ymmärtänyt Maitovalaiden puhetta, mutta on sittemmin unohtanut sen ja nyt näiden valaiden puhetta koetataan taas ymmärtää. Ohimennen mainitaan että Maitovalaita on ollut kauan olemassa ja ne ovat nähneet kaikenlaista. Neuvostoliitto sitä ja Neuvostoliitto tätä, ja kun ei enää Neuvostoliittoa ole olemassa, niin Maitovalaat ovat. Häh? Mitä? Mitä tapahtuu? Miten Neuvostoliiton olemassaolo liittyy Maitovalaisiin?
Seuraavaksi mainitaan kuinka ihminen syytää jätettä mereen ja kuinka valaiden metsästystä koetetaan saada lopetetuksi. Sitten se Suomalainen valastutkija pyöräilee jonnekin veden äärelle jossa ei luonnollisestikaan ole valaan valasta. Hirvi, jääkarhu ja lintuja kyllä näytetään. Niin ja poro.
Siellä välissä on hieman kuvaa Maitovalaista, mutta minimaalisesti. Tuntuukin että tässä valasdokkarissa näytetään enemmän jääkarhuja kuin niitä valaita.
Seuraavaksi katsellaan jotain luolapiirroksia joissa todetaan olevan kertomus siitä kuinka ihmiset ilmeisesti palvoivat Maitovalaita Jumalina, mikä tietenkin selittää sen että valas metsästetään ja viipaloidaan ruuaksi.
Hiukan tulee sitä mitä haluaakin nähdä, eli kuvaa Maitovalaista elinympäristössään. Mutta voi luoja kuinka huonolaatuista kuvaa onkaan tarjolla. Tämä näyttää siltä kuin olisi saanut pippurisumutteesta silmille ja sitten joutuisi näkötestiin.
Erikoisin juttu tässä dokumentissa oli kohta jossa näytettiin jotain vanhaa kulunutta mustavalkoista arkistofilmiä ja siitä tuli mieleen jotkut keskitysleirivideot. Valaista!


Tämä ei ollut kovinkaan hyvä dokumentti.
Ensinnäkään sillä ei tuntunut olevan mitään päämäärää. Suomalainen tutkija puhuu siitä kuinka valaiden puhetta tulisi ymmärtää, mutta asialle joko ei tehdä mitään, tai ohjaaja ei vain viitsi näyttää mitään. Sitten kuvataan jotain valaanmetsästäjää töissään, mutta ei sittenkään. Välillä näytetään itse Maitovalaita, mutta niin vähäisesti että 52 minuuttisesta dokumentista on hyvä jos edes ne kaksi minuuttia ovat valaskuvaa.
Seuraava seikka joka vaivaa on nimenomaan se että olisiko tämän pitänyt olla pidempi kuin 52 minuuttia, sillä nyt tässä ei selviä oikein mikään, eikä oikein mistään. Jos tämä kuitenkin olisi ollut pidempi niin olisiko sitä jaksanut katsoa kauemmin. Siksi onkin uskomatonta että katsoin dokumentin kahdesti, sekä suomenkielisenä että englanninkielisenä ja voin rehllisesti todeta, että molemmat meinasivat tehdä minusta Robin Cookin kirjan, eli saattaa koomaan. Miten ihmeessä molempiin kieliin oli kertojaääniksi saatu sellaiset jotka kuulostivat siltä kuin he olisivat juuri nukahtamaisillaan.


Dokumentin suurin miinus on kuitenkin siinä, että itse Maitovalaista ei ollut tarpeeksi kuvamateriaalia. Hälläväliä kuinka paljon informaatiota elukoista on tarjolla, minä haluan nähdä valaita.
Minä en nähnyt valaita.


En voi suositella tätä edes piintyneimmille traaninarkkareille.
Dokumentti ei tarjoa juurikaan tietoa Maitovalaista, saati kuvaa niistä. Sen sijaan saamme nähdä jonkun bilsanmaikan näköisen tutkijan polkupyöräilemässä ja kuulemme jonkinlaisessa runomitassa esitettyä huuhaata joka olisi enemmän paikallaan Rakkausrunot.fi:ssä kuin tässä dokumentissa.
Ainoa lohtu tulee niistä sekunneista kun itse Maitovalaita näytetään, sillä ovathan he nyt ihan pirun cooleja.


Tähdet: *
Beluga: Maitovalaat Ajan Virrassa

...NOIR

Ei kommentteja: