sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Blind Horizon (2003)

Tässäpä jälleen kerran elokuva jonka olisi toivonut löytävän yleisönsä paremmin kuin mitä se todellisuudessa teki. Ei niinkään siksi ettäkö tämä olisi mikään poikkeuksellisen hyvä elokuva, mutta kyseessä on kuitenkin elokuva jossa on hyvä tarina, se on hyvin näytelty ja kyseessä on huomattavasti mielenkiintoisempi kokonaisuus kuin mitä monet jättibudjetilla tehdyt elokuvat ovat.
Onko Blind Horizon sitten jäänyt huomaamatta vain koska sitä ei ole ollut varaa markkinoida kunnolla. Mene ja tiedä, mutta sen voin ainakin todeta varmuudella, että jokainen jolle olen elokuvaa suositellut on pitänyt siitä ja yleensä ihmetellyt ettei ollut kuullut koko leffasta, vaikka siinä on useitakin tuttuja naamoja.


Niin ja aioin sitten spoilata elokuvan tärkeimmät osat.


New Mexicon autiomaasta löytyy mies jota on ammuttu päähän. Mies viedään pikkukaupunki Black Pointin sairaalaan, hän herää
mutta ei tunnu muistavan mitään itsestään, tai siitä mitä hänelle oli tapahtunut.
Sheriffi Jack Kolb (Sam Shepard) aloittaa tutkimukset ja asia menee kiinnostavammaksi kun tämä nimetön mies uskoo tietävänsä että presidentti aiotaan salamurhata siinä nimenomaisessa pikkukaupungissa jossa Jack Kolb toimii sheriffinä. Kolb ihmettelee miksi presidentti ylipäätään tulisi tuonne tuppukylään, joten muistivaurioinen mies ei vaikuta kovinkaan vakuuttavalta tiedonlähteeltä.
Seuraavaksi paikalle saapuu nainen, Chloe Richards (Neve Campbell) joka kertoo nimettömän miehen olevan Frank Kavanaugh (Val Kilmer) joka on Chloen mies ja ammatiltaan verotarkastaja, ei mitään sen kummempaa. Nimensä saanut Frank vapautetaan sairaalasta Chloen hoiviin, mutta Frank ei muista mitään Chloesta, tai mitään muutakaan aiemmasta elämästään. Välillä Frankin mieleen välähtää sekalaisia kuvia, joiden perusteella hän uskoo presidentin olevan vaarassa ja joukossa seikkailee sana Rhombus, jonka merkitystä hän ei ymmärrä.
Vaikka sheriffi Kolb ei oikein usko Frankin puheita, alkaa hänen uteliaisuutensa heräämään ja hän haluaa saada kaiken tarpeellisen selville. Mutta koska kaikki muut salaisen palvelun miehiä myöten kuittaavat Frankin puheet hourailuna, päättää Frank itse ruveta selvittämään asiaa. Ongelma vain on siinä että Frank ei tunne ketään ja koska kaikki näyttävät muukalaisilta, niin jokaisen ihmisen jokainen katse aiheuttaa epäilyksiä. Kohta Frank rupeaa kiinnittämän huomioitaan tiettyihin ihmisiin joita hän tuntuu näkevän joka puolella ja päivät kuluvat.

Frank saa kuoren jossa on pankkitilin numero, mutta Frank hukkaa tiedot ja ne ajautuvat sairaanhoitaja Liz Culpepperille (Amy Smart) joka oli hoitanut Frankia ja johon hän on ihastunut. Liz siirtää rahat omalle tililleen.
Autiomaasta löytyy toinen mies ja tällä kertaa päähän ammuttu laukaus on ollut kohtalokas. Kuka hän on, sitä Frank ei tiedä, mutta tuo kuollut mies on ollut yksi heistä johon Frank tuntui törmäävän vähän väliä. Heti perään maantiellä tapahtuu itseaiheutettu rekkakolari joka sulkee tien. Kun vielä sheriffi Kolbin luokse saapuu presidentin avustajia kertomaan että presidentti on kulkemassa Black Pointin kautta, alkavat kaikki Frankin hourailut vaikuttamaan faktoilta. Mutta miten muistinsa menettänyt Frank sitten tiesi näistä seikoista? Ja mikä hittoa on Rhombus?
Ne Frankin tapaamat salaisen palvelun miehet? Valetta.
Frankin menneisyys? Valetta.
Chloe Richards? Valetta.
Miksi Frank uskoo presidentin olevan vaarassa? Koska hän on itse se salamurhaaja.
Nyt Frank muistaa.
Rhombus on salasana joka aloitti presidentin salamurhan. Autimaasta löytynyt kuollut mies oli Frankin apulainen. Salaisen palvelun miehet ja Chloe ovat tappajia joiden tehtävänä oli joko edesauttaa Frankin tehtävää, tai eliminoida hänet. Chloe oli hän joka oli ampunut Frankia jä tätä kautta aiheuttanut Frankin muistinmenetyksen. Ja tottakai Chloe oli myös oikeasti liittovaltion agentti, sillä koko salamurha on valtion sisäinen suunnitelma.
Frank apulaisineen joutui itse tappolistalle koska alkuperäinen suunnitelma peruuntui ja siihen liittyvät henkilöt oli eliminoitava.

Apulaiset? Niin, sen autiomaasta löytyneen kuolleen miehen lisäksi Frankilla oli toinen apulainen jonka muistinsa takaisin saanut Frank tappaa ja täten estää presidentin salamurhan. Sillä uudelleensyntynyt Frank ei ole tietenkään enää se automaattitappaja.
Frank ja Liz poistuvat aloittamaan uutta elämää.
Sheriffi Jack Kolb jää hämmennyksen valtaan.


Yksinkertaistettuna:
-Muistinsa menettänyt mies varoittaa presidentin salamurhasta.
-Muistinsa menettänyt mies on tämä salamurhaaja.
-Muistinsa mies menetti koska alkuperäinen suunnitelma peruuntui ja hänet koetettiin tappaa pois tieltä.
-Muistinsa menettänyt mies estää presidentin salamurhan.
-Muistinsa menettänyt mies ei ole enää sama mies kuin ennen.


Minä pidin kovasti tämän elokuvan tarinasta. Siellä joukossa on joitakin sivujuonia korruptoituneesta varasheriffistä, laittomien siirtolaisten salakuljetuksesta ja sheriffinvaaleista, mutta ne kaikki pidetään sivussa päätarinasta sillä ne eivät kuulu siihen. Sivujuonien pääfunktio on toimia reittinä Frankin muistin rakentamisessa. Tuo yksinkertaistamani juonikuvio on elokuvan päätarina ja se esitetään selkeänä päätarinana. Kaikki muu pidetään tarpeeksi syrjässä jotta niitä ei jää miettimään liikaa, eivätkä ne tahallisesti haittaa punaista lankaa. Ylimääräiset poistamalla päästään itse Frankin tehtävään.
Erityisesti pidin ideasta jossa tappaja varoittaa presidentin murhayrityksestä tietämättä olevansa itse sen aikaansaaja.


Neve Campbell, Amy Smart ja muut sivuosanäyttelijät jäävät hieman pinnallisiksi, mutta se ei varsinaisesti haittaa, koska heidän tehtävänsä elokuvassa onkin toimia vain tukena, ei muuna.


Sam Shepard on loistava kuten oikeastaan aina. Hänen hahmonsa on aika tyypillinen hänelle. Eli sellainen kyyninen cowboykyttä. No, kerran kun hän osaa tehdä sen näin hyvin, niin hyvä on.


Val Kilmer saa kannettavakseen kaikkein suurimman roolin ja kun kerran Kilmer on näyttelijä joka parhaimmillaan on loistava, yleisimmillään ihan hyvä ja huonoimmillaan täyttä kuraa, niin onneksi tässä tapauksessa Kilmer on siellä loistavuudessa. Kilmer esittää muistinsa menettäneen tappajan roolinsa sopivassa hämmennyksen vallassa, jossa todellakin uskoo hänen olevan ihan pihalla ja peloissaan siitä mitä tapahtuu ja miksi tapahtuu. Väitän tämä olevan hänen uransa onnistuneimpia roolisuorituksia.


Elokuvan miljöö ja tunteita kuvaava musiikki ovat aivan erinomaisesti toisiaan tukevia.


Suosittelen elokuvaa kaikille heille joille jotka odottavat trillereiltään oikeaa tarinaa, mutta ilman että sen päämääränä tuntuu olevan vain katsojan kiusaus. Aivan liian usein elokuvissa vaikuttaa olevan tarkoituksena vain olla niin maan perusteellisen ovelia, että heikompia hirvittää. Ikävä kyllä harvoin elokuvat ovat niin ovelia kuin niiden tekijät uskovat niiden olevan. Joten lopputuloksena on vain käsikirjoittajan kuvitellun elitismin korostus.
Blind Horizon on tarpeeksi ovela voidakseen kutsua itseään fiksuksi, mutta se on myös sopivan tyhmä jottei se tunnu aliarvioivan katsojaansa.


Tähdet: ****
Blind Horizon

...NOIR

Ei kommentteja: