keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

50 Sci-fi Classics: 49

COSMOS: WAR OF THE PLANETS (1977)

Tähti vilkkuu, urut soivat ja avaruusaluksessa matkaavat ihmiset ovat pukeutuneet legoiksi. Pian alus näyttää ajautuvan kohti jonkinlaista maailmanlopun räjähdystä kohti, mutta aluksen tietokone ei suostu muuttamaan kurssia väittäen ettei mitään ole tapahtumassa. Alusta kohti lentää meteoriitti joka yllättäen katoaa ja tietokone toteaa ihmisten nähneen räjähdyksen joka tapahtui 10 miljoonaa vuotta sitten. Hmm, alkuräjähdys?
Aluksen palattua Maahan sen kapteeni Alex Hamilton (John Richardson) käy lyömässä jotain johtohahmoa, Milleria (Jacques Stany) koska syyttää tätä aluksen tietokoneen antamista harhauttavista tiedoista. Miller vaatii rangaistusta Hamiltonille ja saa tahtonsa läpi sillä Hamilton saa nuhteet ja uuden avaruusaluksen johdettavakseen.
Olemme jälleen avaruudessa ja heti tapahtuu onnettomuus kun aluksen ulkopuolelle huoltotöihin lähtenyt Segura (Vassili Karis) saa kädelleen aluksesta suihkuavaa happoa. Öö, okei. Hamilton lähtee noutamaan loukkaantunutta kollegaansa ja koko kohtaus on kuvattu niin, että kuva rajaa hahmojen jalat pois selvästi siitä syystä, että näitä näyttelijöitä ei ole kuvattu missään valjaissa roikkumassa, vaan he seisovat ja kävelevät tasaisella pinnalla avaruuden tyhjyydessä. No kuitenkin, Segura on pelastettu ja matka jatkuu. Yllättäen kuitenkin Hamilton miehistöineen alkavat vastaanottamaan jonkinlaista viestiä jostain päin avaruutta, mutta sen sisällöstä ei saada muuta selvää kuin että viesti saapuu joltain tuntemattomilta avaruusolennoilta jotka ovat kaikkitietäviä. Öö, okei. Hamilton ei meinaa uskoa mitään olevan oikeasti tekeillä, vaan epäilee tietokoneen temppuilevan taas, mutta Maan ylin johto ei ole samaa mieltä ja niinpä Hamilton joutuu aluksineen jäljittämään viestin lähdettä.
Okei, elokuvassa ALEX Hamiltonia kutsutaan useammin FRED Hamiltoniksi, mutta elokuvan kannen juonikuvauksessa hän onkin MIKE LEIGHTON. Hahaha! Pysytään nyt suosiolla tuossa pelkässä Hamiltonissa.
Seuraavaksi Hamiltonin alus kohtaa avaruudessa kaksi tuntematonta avaruusalusta ja Hamilton kysyy tietokoneelta todennäköisyyksistä. Todennäköisyyksistä mille? No, koska tietokone ei pysty antamaan vastausta vajavaisten tietojen perusteella, päättää Hamilton ampua tuntemattomia aluksia laserilla ja minä ihmettelen että miksi, eiväthän ne ole osoittaneet ainakaan vielä mitään uhkaa. Vaikka väliäkö tuolla, kun Hamiltonin hyökkäyksellä ei ole tehoa.
Nyt Maa on hälytystilassa ja paniikki valtaa kansat, mutta miksi? Mitä hittoa, nyt niitä vieraita avaruusaluksia onkin enää yksi. Minne se toinen katosi? Ja nyt Hamiltonin alus on syöksymässä jollekin vieraalle planeetalle, mutta pysähtyy kiertoradalla laskeutuakseen planeetan pinnalle.
Pinnalla miehistö on varustautunut asiantuntevasti metallinpaljastimilla ja taskulampuilla, mikä on hyvä sillä kohta hyökkää metallilaatikko punalamppuineen heidän kimppuunsa.
Hamilton joukkoineen tapaa planeetan varsinaisen väestön, Spock-korvaiset, kehomaalatut telepaattiset vaippamiehet. Öö, okei. Vaippaolennot kertovat kuinka konerotu on hyökännyt heidän kimppuunsa ja sen sellaista.
Siirrymme Maahan jossa joku armeijan ylipäällikkö kertoo medialle kuinka "enemy spaceship" on Antarktiksen yläpuolella, mutta että "earth is in no danger" ja jos näin on, niin miksi se on "enemy spaceship."
Se Maassa oleva vihollisalus on varmaan se toinen aiemmin yllättäen kadonnut alus. Tai näin ainakin oletan paremman selityksen puutteessa.
Siirrymme takaisin sinne mystiselle planeetalle ja joku murisee. Se on varmaan se metallilaatikko punavaloineen, tai sitten ei.
No nyt Hamilton ja muut pukevat avaruuspuvut päällen koska planeetalla ei voi hengittää, mutta eipä se estänyt heitä aiemmin hengailemasta siellä päät paljaana.
Hamilton kohtaa sen metallilaatikon ja tuo laatikko, eli robotti kertoo kuinka hän on ihmisten rakentama täydellinen kone joka rupesi johtamaan omaa rotuaan jonka vieras avaruusolentokansa tuhosi ja nyt robotti haluaa rakentaa uuden armeijan johdettavakseen. Voittamattomien atomirobottien rodun!
Robotti haluaa Hamiltonin auttavan korjaamaan itsensä, jotta suunnitelma voi alkaa.
Hamilton korjaa robotin ja toteaa heti perään "with all that power the planet earth will be destroyed." No hittoako sitten korjasit sen robotin!
No nyt se robotti räjähti.
Hamilton miehistöineen pakenee planeetalta joka tietenkin räjähtää ja Maan johtajat toteavat että koneet ovat vaarallisia, johon Hamilton vastaa että tämä on todiste siitä kuinka ihmisen on edelleenkin koneiden herra. Mutta mihin katosi se Antarktiksella oleva vihollisalus?
Hamiltonin aluksella on mukana yksi niistä Spock-korvaisista olennoista, sillä muut siitä rodusta ilmeisesti kuolivat siellä planeetan räjähdyksessä.
Yksi aluksen miehistön jäsenistä, jonkinlaiseksi kuppanaamaiseksi vampyyriksi muuttunut hippitukka koettaa sabotoida alusta. MITÄ!? No nyt se Spock-korvainen olento nyrkkeilee kuppavampyyrin kanssa ja sinisessä vartalomaalissaan Spockkorva muistuttaa kovasti Myrskykissojen Panthroa.
Ilmalukko avataan ja kuppavampyyri lentää avaruuteen.
Kaikki on kunnossa ja lapsikin syntyy, mutta yllättäen aluksen tietokone puhuu samalla äänellä kuin se uhkaava robottilaatikko. Onneksi jatkoa ei kuitenkaan ole ilmaantunut.

No huh huh, kylläpä oli taas kokemus. En edes oikein tiedä mistä aloittaisin, sillä tämä elokuva todellakin sai pään aika pahasti pyörälle.
Mitä hittoa tässä on yritetty tehdä?
Huomasin että joku IMDb:ssä elokuvan arvostellut oli verrannut tätä Tähtien Sotaan, mutta ilmeisesti tuon mielleyhtymän oli synnyttänyt vain elokuvan julkaisuvuosi, sillä tarina ei ainakaan ole sinne päinkään, hahmoista ei löytynyt yhtäläisyyksiä ja efektien osalta,,,, no siellä näkyy taustakankaassa avaruuskävelijöiden varjot, joten eiköhän se kerro jo paljon. Toisaalta jos on haettava vertailukohteita, niin en minä osaa parempaakaan tarjota. Tämä siis on italialainen Tähtien Sota joka ei muistuta yhtään Tähtien Sotaa.

Juoni oli tosi pahasti hyppivä ja dialogi täynnä hölmöyksiä, mikä vain korostui kun kaikki esittivät roolinsa tarpeettoman vakavasti. Siispä Maata lähestyy kaksi alusta jotka eivät lähestykään Maata ja sankari matkustaa hapettomalle hapelliselle planeetalle taistelemaan tappajarobottia vastaan jonka hän itse korjaa ja sitten mukaan tulee jokin kuppavampyyri. Tsiisus! Ihmiset ovat pukeutuneet legohahmoiksi ja vihollisrobotti on paikallaan seisova laatikko jota välillä heilutellaan sivulta toiselle luomaan illuusio liikkeestä. Ja mihin se alun 10 miljoonaa vuotta vanhan räjähdyksen näkeminen liittyi, kun sitä ei enää sen jälkeen mainita kertaakaan?
Alkuperäisen Star Trekin yksittäinen jakso oli taatusti kalliimpi tehdä kuin Cosmos: War Of The Planets. Plan 9 From Outer Spacekin oli varmaan kalliimpi tehdä ja jopa sen elokuvan lavasteet ovat näyttävämpiä kuin tämän. Tietenkin juuri tämän kaiken vuoksi elokuva on aivan täydellinen roskaelokuva, joka ei voi kuin viihdyttää sata lasissa.

Ainakin säveltäjälle on annettu vapaat kädet, sillä musiikki hyppii niin paikasta toiseen ettei voi kuin nostaa hattua mielikuvituksen runsaudelle.

Tähdet: ~ (tai *****)
Cosmos: War Of The Planets

Ei kommentteja: