keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Animaatiot osa. 4

RAMBO (Rambo: The Force of Freedom, 1986)

Minä jotenkin ymmärsin miksi Toxic Avenger ja Robocop päätyivät myös animaatiomuotoon, mutta Rambo on aina hämmentänyt minua. Etenkin kun se selvästi on lapsille suunnattu sarja samaan tapaan kuin jokin Masters of the Universe oli, mutta ajatus traumatisoituneesta sotaveteraanista hillumasta metsässä säkki päällä ei oikein sovi käsitykseeni lauantaiaamun piirretystä. No, Rambo-piirretty ottaa lähtökohdakseen jatko-osan Ramboilun, pistää mukaan apulaisia ja vastaan kaikenlaisia hupsuja superrikollisia, joten sillä tavoin Rambosta saatiin animaatiosarja aikaiseksi.
Lopputulos on aika tavanomaista seikkailusarjaa, jossa jakso jakson perään joku kuvitteellisen terrorismimaan pääpahis koettaa uhata vapaata maailmaa jollain tuomiopäivälaitteellaan ja Rambo apulaisineen pistää pataan. Muksuna tätä katsoi innosta puhkuen kuin Klingon ikään, sillä hei c'mon onhan se sentään Rambo ja kun toisessä kädessä oli lelu-M60 ja toisessa muovinen Rambopuukko, niin vaikka Rambo olisi ollut Master Chef olisi sekin ollut maailman kovin juttu.

Piirrettynä Rambo on keskinkertaista animaatioltaan ja tottakai Rambolla on koko ajan punainen hikipanta päässään. 
Hienona plussana on alkuperäisen leffamusiikin käyttö monin eri muodoin. Okei, melkein aina se on vain pääteeman toisto, mutta musiikkinsa ansiosta Rambo-animaatio on elokuvallisempaa kuin moni kilpailijoistaan.

Yksi asia mikä minua aina kiusasi penskana oli se, että Rambo äksönfiguurini oli hieman He-man-ukkoja isompi ja täten Skeletor ei vaikuttanut kovinkaan uhkaavalta Rambon rinnalla.

S.A.V.A.G.E. Island
Savage island? Onko tämä Andy Sidariksen tuotantoa?
Ilkeä kenraali Warhawk pistää apulaisensa varastamaan upouuden Pandora-ohjuksen, mutta kyseessä ei ole Ruotsalainen poptähtönen, vaan ihan erilainen ohjus. Rambo lähtee apulaisineen noutamaan ohjuksen takaisin ja koska sotapoliisiportsari kiusaa Ramboa, päättää Rambo hypätä liikkuvan lentokoneen matkaan ja sitten mennään jonnekin fiktiiviselle saarelle.
Yksi Warhawkin apulaisista on eräänlainen tiedusteluekspertti ja se tarkoittaa sitä, että hänellä on Viewmaster-laite päässään.
Rambo hilluu ilman paitaa ja jostain kumman syystä päättää lasketella mäkeä alas puunrungossa ja sitten pullistaa lihaksiaan niin että runko pamahtaa säröiksi.
Rambo sitoo pantterin naaman solmuun, kun toisaalla Rambon apulaiset Turbo ja Kat tappelevat ryppyisen käärmeen kanssa.
Vangiksi jäänyt Rambo kohtaa ohiruoskijan, katkoo murtumattomat kahleet, hyppää ojaan, päätyy kauhakuormaajan kyytiin ja menee talon alle. Öö, okei.
Amerikkalainen ajattelutapa on voittanut jälleen.

Tähdet: ***
Rambo

DINORIDERS (1988)

Tämä on sinänsä huvittavaa, että vaikka näistä edeltävistä esimerkeistä pystyn muistamaan elävästi yksittäisia jaksoja, dialogipätkiä, etc., niin Dinoriders ei aivan samalla tavalla jäänyt mieleeni, vaikka se ei umpisurkea animaatiosarja olekaan ja muistan lapsena tykänneeni tästä kovastikin. Tosin rehellisesti todettuna taisin kuitenkin enemmän pitää Dinoriders-leluista, sillä kukapa ei rakastaisi dinosauruksia joilla on lasertykit.
Ilmeisesti tarpeeksi moni ei, sillä sarja jäi vain yhden kauden pituiseksi.

Peruspalikat ovat aika tuttuja, sillä kyseessä on perinteistä hyvä vastaan paha-tarinointia.
On söpöt futurohyvikset jotka päätyvät esihistorialliselle Maapallolle ja valjastavat käytössään olevalla teknologialla dinosaurukset orjikseen ja varustavat ne LASERTYKEILLÄ! Ja sitten meillä ovat rumat futoropahikset jotka seuraavat hyviksiä varastaakseen heiltä jonkun hokkuspokkusvoimakristallin itselleen ja sitä seurataan sitten jaksosta toiseen ja aina hyvikset voittavat.

T-Rex
Avaruusliskopahikset ovat kiinnittäneet Tyrannosaurus Rexiin lasertykkejä ja aikovat possauttaa hyvikset Burt Lancasterin seuraksi.
Siinä ei oikein hyvillä Velociraptor-ratsastajilla ole tilaa omille mielipiteille, kun tyrannolaser suihkii kuin pidätysvaikeuksinen Manneken Pis.
Triceratopscowboy murehtii omaa riittämättömyyttään, mutta lopuksi pahiksia potkitaan munuaisiin ja cowboy tuntee tehneensä jotain merkityksellistä.

Piirros on ihan kelvollista keskitasoa, mutta vain sitä ja samaa ovat kaikki muutkin sarjan elementit.
Vaikka Dinoratsastajien idea on hauska, niin siinä ei ole yhtään niin muistettavaa hahmoa kuin vaikkapa Lion-O, Galvatron, Trap Jaw, etc. joten ainoaksi oikeaksi muistettavaksi asiaksi jäävät lasertykkidinot ja se ei ole tarpeeksi.

Tähdet: **
Dinoriders

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

En tiennytkään, että Toxic Avengeristakin on tehty animaatio versio. Oppia ikä kaikki.

...noir kirjoitti...

Muistanet kuitenkin sen kuinka Suomessakin julkaistiin Toxicia sarjakuvana ja leluina. Ne olivat juuri enemmän animaatiosarjan (Toxic Crusaders) oheistuotteita kuin Avengerin.