lauantai 25. helmikuuta 2012

Diktaattori (The Great Dictator, 1940)

Kun Cthulhu tulee yöllä vastaan ja sanoo "valitse yksi Chaplinin leffa mukaasi autiolle saarelle, tai Sam Neillin käy huonosti."
Niin vastaukseni on "Diktaattori."

Aikaansa liiankin tehokkaasti kuvannut ja siksi Charles Chaplinin poliittiseen pulaan saanut elokuva kertoo natsisaksasta ja vaikka Hitler sun muut seikat verhotaankin osittain piiloon, niin kyseessä on julkinen salaisuus samalla tavalla kuin se kun Elton John meni naisen kanssa naimisiin. Totuus ei pala Ghost Riderissakaan. Joten vaikka nimet ovat muutettuja, niin kyllä te tiedätte.

Maailmansota riehuu ja Tomainian valtakunnan sisäinen sekasorto johti idioottipopulisti Hynkelin (Charles Chaplin) nousuun maansa diktaattoriksi, kun toisaalla naiivi Juutalaisparturi (Charles Chaplin) on täysin tietämätön ympärillään tapahtuvasta sorron aallosta. Okei, tässä kerrotaan parturin kärsivän muistinmenetyksestä, mutta jos hän ei ole Guy Pearce, niin sen ei tulisi estää häntä pääsemästä kärryille alta aikayksikön.
Kun sotasankari Schultz (Reginald Gardiner) huomaa, että Hynkelin johtajuus vie turmioon, päättää hän vastustaa tyranniaa aloittamalla operaatio Valkyrian ja tarkoituksena on räjäyttää Hynkelin palatsi, mutta stormtrooperit ehtivät tyrehdyttää suunnitelmat ennen kuin niiden toteutus on lähelläkään aloitusta.
Vankilassa olo ei kuitenkaan maita Schultzille ja parturille, joten he pakenevat ja sopivien sattumien kautta sotilaat vievät erehdyksessä lomailevan Hynkelin mukanaan luullen häntä parturiksi ja näin parturi päätyy vahingossa Hynkelin pallille. No, ovathat herrat kuin kaksi sellaista samannäköistä marjaa, niin erehdykselle suotakoon sen saama ymmärrys. Sinänsä huvittavaa on, että erinäissä yhteyksissä tämän elokuvan kohdalla usein jaksetaan mainita tuosta Hynkelin ja parturin doppelgangeruudesta, mutta mikään Dave tämä ei ole ja vasta aivan loppumetreillä samasta ulkonäöstä tulee merkittävä seikka, kun katsojaa lukuunottamatta kukaan muu ei sitä aiemmin huomioinut millään tavalla.
Hynkelina parturi päätyy pitämään puhetta koko kansalle, mutta valloitussuunnitelmien ja vastaavien sijaan hän pitää katsojalle pitkän, ehkä hieman siirappisenkin puheen fasismia vastaan ja sen sisällön voi lyhentää sanomalla "ole ystävä minun, olen ystävä sinun."

Jos Mel Brooks olisi toiminut Spielbergin Schindlerin Listan käsikirjoittajana, niin lopputulos olisi saattanut olla jotain Diktaattorin kaltaista. Väkevän koskettava, mutta samalla villin hölmön hauska.
Sitä nauraa kun tykinammus seuraa Chaplinia, ymmärtää kun parturi pesee liikkeensä ikkunasta loukkaavan tekstin pois (hienoa tässä kohtauksessa on se, että päähahmo ei ymmärrä sitä, vaan ajattelee natsien olevan sotkevia huligaaneja), tuntee kylmiä väreitä nähdessään diktatuurin nousun ja iloitsee huomatessaan että ilman aktivismiakin on mahdollista osoittaa miten asioiden tulisi todellisuudessa olla.
Ja jos yksittäisille kohtauksille jaettaisiin omat Oscarinsa, niin se symboliikkaa täynnä oleva maailmalla pallottelu ansaitsisi oman pystinsä.

Pidin myös kovasti siitä vitsistä kun Chaplin oli huomaamattaan väärinpäin lentävässä lentokoneessa ja ihmettelee miksi aurinko paistaa alhaalla ja miksi taskunauris levitoi. Kuten pidin suuresti myös siitä luodinkestävän univormun esittelytilaisuudesta, joka tuo mieleeni Robocop kakkosen.

Koskettava, naurettava. Aivan kuten Chaplinin elokuvien kuuluukin olla.

Jos jotain olisin melkein muuttanut, niin joidenkin näyttelijöiden jenkkiaksentit ovat hieman häiritseviä elokuvassa joka sijoittuu eurooppaan ja sitä melkein toivoo että elokuva olisi toteutettu mykkänä, etenkin kun äänielokuvallisuudestaan huolimatta itse Chaplin suorittaa roolinsa suurelta osin äänetönnä.

Ai niin, olipas masentava Bluray-julkaisu tämä Blu kautta dvd-paketti, sillä eikö tälläiseen piru vie muka saada mukaan yhtikäs mitään ekstramateriaalia? Hitto, kyllä tähän olisi pitänyt saada jonkinlaista dokumenttia ja kommenttiraitaa aikaiseksi, mutta kun ei niin ei.
Ja kuka silmäpuoli elokuvan tekstityksestä vastasi? Koskaan aiemmin en ole nähnyt yhtä pienellä kirjoitettua tekstitystä elokuvassa kuin tämän julkaisun kohdalla. Aivan kuin tekstityksen koosta olisi päättänyt joku liittymäsopimuksien pienpränttimaestro.

Tähdet: *****
Diktaattori

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Aivan loistava pätkä. Suosikkikohtauksiani ovat parturikohtaus sekä se missä leikitään sillä maapalloilmapallolla. Eikä ne muutkaan siinä ympärillä missään nimessä huonoja ole. Ehta klassikko sanojen varsinaisessa merkityksessä...

Ei ekstroja? Somebody should be shot for that....

...noir kirjoitti...

Aivan, jopa Halloween kakkosessa oli kommenttiraita, joten kyllä Diktaattorikin jotain ansaitsisi. Kukakohan diktaattori oli päättänyt jättää levyn vanillaksi.

Ja ei, siinä dvd-puolella ei ole myöskään ekstroja.
Mutta get this, dvd:llä on normaalikoolla kirjoitettu tekstitys.

Siinä maapallokohtauksen alussa on aivan loistava kohta, kun Hynkel hyppää innoissaan verhoihin ja kiipeää ne ylös kuin apina tai Charlton Heston.