sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Apollo 18 (2011)

Elokuva ei kerro Apollo Creedin täysi-ikäistymisestä.

Avaruuskilpailun Apollo-kuulennot tyrehtyivät 70-luvun alkuun tultaessa väitetysti budjettikysymysten vuoksi, mutta 2011 NASA:n salaisista filmimateriaaleista koostettu elokuva paljastaa mikä oli todellinen syy Kuun rauhaan jättämiselle.
No tietenkin, siellähän on kiviötököitä jotka sairastuttavat vierailijat vasaramurhaajiksi.
Ja valtio auttaa kuten niin usein muutoinkin tekee, eli kääntämällä selkänsä.

Hei muuten, miksi tämä elokuva tehtiin? Siis en puhu katsojan kokemasta fiktiosta, vaan kuvitteellisesta totuudesta. Heti elokuvan alussa todetaan tekstin muodossa, että vuonna 2011 sivustolla www.lunartruth.com esitettiin tämä Apollo 18 ja sanon dokumentti, en elokuva. Joten ilman selitystäkin voimme uskoa kyseessä olevan jonkinlaisen Wikileaks-paljastuksen, jossa pottuuntunut NASA:n työntekijä halusi joko kiusata pomoaan, taikka paljastaa totuuden koska se on tärkeää. Mutta kun tuo lunartruth-sivustohan on pelkästään elokuvastudion tekemä mainossivu, jossa voi katsella trailereita ja tilata elokuvan, niin se ei ole mikään wikisivusto, vaan puhtaasti kaupallinen paikka (saattaa tosin olla, että sivustoa on ajan saatossa muunneltu). Siispä oletettavaa on, ettei tämä totuutta paljastavaa Apollo 18-tapausta koostanutkaan mikään sanavapauden ja pelkän vapauden äänenkannattaja, vaan NASA itse, kerätäkseen sitä rahaa jotta voisivat tehdä atomipyssyjä joita ampua Kuuhun.
He ovat kaikkialla!
Foliohatut päähän!

Found footage-elokuville tutusti tässä on vaihtelevalaatuista kuvaa, nykivää leikkausta ja mikä lie se milloinkin uhkaa, niin siitä enemmäkin puhutaan kuin näytetään (seikka joka pohjautuu oletettavan yleisesti käytettyyn rahaan, kuin haluun pitää piilossa), joten sillä saralla Apollo 18 ei laske pöytään mitään uutta jota vielä jostain syystä erittäin suosittu lajityyppi ei olisi jo lukuisilla muilla elokuvillaan tuonut. Tästäkin huolimatta Apollo 18 kuuluu mielestäni niihin parempiin genrensä edustajiin ja sitä pitkälti pelkän ideansa vuoksi, sillä nämä tositapahtumiin yhdistetyt fiktiiviset kertomukset saavat siitä todellisuudesta itselleen ainakin jotain lisäplussaa. Samalla tavalla kuin Transformers kolmosessa, tässäkin juuri se avaruustutkimukseen liittyvien tapahtumien käsittely tekee selvistä fantasiatapahtumista ainakin itselleni elokuvan jollakin tavoin mielenkiintoiseksi. Siis tästä syystäkö se Apollo-projekti haudattiin? No hitto, on se parempi selitys kuin varojen puute.

70-luvun alkuun sijoittuvalle elokuvalle on vain hyväksi, kun kuva on haalistunut, täynnä naarmuja ja roskaa, mutta tottakai samoin kuin muissakin found footage-elokuvissa, elokuvan leikkaus ja varsinkin kamerakulmat pilaavat aika vahvasti kuvitelmaa todellista löydetystä kuvamateriaalista. Vaikka kuinka selitetään, että astronauteilla on miljoona kameraa mukanaan, niin yksikin kuvakulma sellaisesta paikasta jonka vain Space jockey olisi voinut kuvata tuhoaa täysin koko idean.
Mutta ainakin näyttelijöiden tuntemattomuus toimii jonkinlaisena puolustuksena, sillä heidän vuokseen ei ainakaan kehitä päässään olettamuksia siitä miten maneerit saattavat yhdistää näyttelijän johonkin muuhun rooliin. Tosin he ovat keskenään sen verran samannäköisiä ja -oloisia, että taisin pariin otteeseen sekoittaa heidät keskenään.

Todellisuutta venyttävä tarina, enimmäkseen sopivan mystinen tunnelma ja soveltuvuus Äärirajoilla-sarjan jaksoksi nostavat tämän kelvolliseen pistesaldoon.

Itse asiassa, muistatteko sen 90-luvun Äärirajoilla, eli Outer Limitsin version (tottakai muistatte) ja sen esitykset aloittaneen Beau Bridgesin tähdittämän Hiekkakuninkaat-tuplajakson? Apollo 18 toi toistuvasti juuri sen mieleeni.

Tähdet: ***
Apollo 18

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

The Outer Limits. Siinä on sellainen sarja, jonka mieluusti näkisin uusintana tulevan telkkarista. Sekä se vanha, että myöskin uudempi tuleminen. Mutta haaveeksi taitaa moinen jäädä. Töllöpomot kun tuon taivaallista välittävät meidän toiveistamme...

...noir kirjoitti...

Valitettavasti näin on. Televisiopamput kun ovat kiltisti sanottuna Saatanan käskyläisiä, sillä miksi muuten Frendit palasi taas miljoonannen kerran ruutuihin.