maanantai 3. kesäkuuta 2013

Vigilante (1983)

Rikolliset pitävät kaupunkia leikkikenttänään ja poliisin ollessa voimaton, alkavat tavalliset kansalaiset ottamaan lakia omiin käsiinsä. Nick (Fred Williamson) kokoaakin ryhmää joka tekee sen mihin poliisi, taikka järjestelmä eivät pysty.
Kun perusduunari Eddien (Robert Forster) poika tulee sadistisen jengin murhaamaksi ja vaimo melkein mutta ei aivan murhatuksi, alkaa myös hän kallistumaan oman käden oikeuden puolelle, sillä totutusti poliisista ei ole juuri mihinkään muuhun kuin olemaan tyly uhreille ja limaiset asianajajat pitävät huolen ettei viaton saa oikeutta. Siispä Eddien suru palkitaankin 30 päivän linnareissulla ja se vain kasvattaa epäuskoa järjestelmän toimivuuteen, joten vapaudessa Eddie lyöttäytyy yhteen Nickin kanssa. Siispä samalla kun oma elämä jatkaa sortumistaan, alkaa kaduilla syttymään sota ja veren on virrattava vuolaana, ennen kuin voittaja selviää. Ja tässä kisassa voittajatkin ovat häviäjiä, taikka sitten voittajia. Loppu jää vähän kesken, joten ei se nyt niin varmaa ole.

Jos WIlliam Lustig jotain osaa, niin se on jääkylmän tunteettomuuden ja agression kuvauksen ja Vigilante on kuin löisi pakkasella lumiukkoa jäänyrkillä. Eli vaikka tarinallisesti ja hahmoiltaan Vigilante ei eroa lajityyppinsä keskitiestä, niin ote on sen verran rautainen ettei tuttu tunnu järin turvalliselta. Williamson on sopivan kylmäverinen ja Forster esittää tehokkaasti sitä perinteistä tavallinen mies joutuu tekemään epätavallisia asioita-hahmoa, vaikka siirtyminen taviksesta kostajaksi tehdäänkin aika vauhdilla ja loppukin jää hahmon osalta pahasti kesken. Pahikset ovat sarjakuvamaisia ureapäitä, kytät sikoja, lakimiehet saastaa ja synaspagettiwesternmusiikki on supercool.
Mukana on repliikkejä joissa sanotaan "punk" ja "yo mama", on klassisia kohtauksia kuten vankilan suihkutappelu ja juoksu pyykkinarulla roikkuvien lakanoiden välissä, joista varsinkin jälkimmäinen herättää tavallaan hauskoja muistumia slasher-elokuvista joissa ennen harrastettiin aika useinkin samanlaisia tilanteita.
Ja elokuvassa pahista esittävä Willie Colón (joka kuvassa on vasemmalla ja se kuva ei ole Vigilantesta, mutta hius- ja partamalli ovat samat) näyttää hieman parta-ajan Martin Scorseselta, josta sitten tuli jostain syystä mieleen Charles Manson.

Ei tee ihmeitä kuten Nikola Tesla, mutta jyrää kuin pillastunut höyryvirtahepo.

Tähdet: ***
Vigilante

1 kommentti:

Occo kirjoitti...

Aivan munan kova leffa. Kolmen minuutin munan.