sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Deep Rising - Uhka syvyyksistä (Deep Rising, 1998)

Deep Rising on päällisin ja aika sisäisin puolinkin samanlaista hömpänpömppää kuin mitä tuo Viruskin on, paitsi että tällä kertaa keskellä merta hyllyvää laivaa ei ole autioittanut mikään avaruuden Mr. Roboto-tauti, vaan hentailonkeromörökölli.

Reippaasti yli varojensa elänyt sijoittakupla Simon Canton (Anthony Heald) on rakennuttanut maailman övereimmän risteilyaluksen Argonautican ja aikoo nyt sen neitsytmatkalla korjata rahaongelmansa vakuutuspetoksella. Siksipä paikalle on kutsuttu julmakatseisen Hanoverin (Wes Studi) johtama  palkkasoturijoukko upottamaan alus ja tapahtuma pistettäisiin merellä riehuvan myrskyn syyksi. Asiasta tietämätön vaikeisiin kuljetuksiin erikoistunut Finnegan (Treat Williams) saa tehtäväkseen viedä edellä mainitun palkkasoturijoukon perille, mutta kuinka ollakaan matkan päässä odottaa lähes autioitunut Argonautica. Pian ilmenee, että syy matkustajien poissaoloon on meressä hengaava suunnaton otus, mahdollinen Kraken jonka lonkerot kiertelevät ympäri ämpäri loistoristeilijää ja popsivat lihallisia suihinsa. Siispä Finnegan apulaisineen, Hanover tuhmureineen ja laivalla vielä elossa olevat Canton sekä pari muuta saavat yhdessä miettiä mitenkäs tästä nyt sitten selvitään. Onneksi Cantonin prioriteetit ovat kohdillaan ja kun lihaa mussuttavat lonkerot haukkaavat vatsaansa kaiken liikkuvan on edelleen raha tärkeintä, sillä toisin kuin Killing Joke koettaa saada meitä uskomaan niin money todellakin is our god.

Aiemmin mainittuun Virukseen Deep Rising yhdistyy paitsi tarinallisen yhteneväisyytensä (myrskyävä meri, autioitunut laiva, mörökölliuhka ja ahne pomohenkilö) vuoksi myös siten, että molemmissa elokuvissa Cliff Curtis esittää samanlaista hiukan korostetun "etnistä" veitseen mieltynyttä pahapersettä. Kuitenkin Deep Rising eroaa yhdessä ja hyvin merkittävässä suhteessa Viruksen kanssa: tämä on viihdyttävä elokuva.
Missään nimessä kyseessä ei ole yhtään sen fiksumpi elokuva kuin Virus, vaan samalla lailla tehoste-elokuva jossa meteli on ihmisiä tärkeämpää, mutta tässä on ainakin tajuttu se, että kun tehdään B-roskaa niin pidetään sitten hauskaa sen aikana. Niinpä kaikessa on mukana sellainen puujalkakuorrutus jonka vuoksi ontot hahmot ja muut heikkoudet eivät ole laisinkaan tai ainakaan pelkästään pahasta. Siispä se Virusta vaivannut jäykkyys ja ryppyotsaisuus on poissa ja Treat Williams kumppaneineen on pelkän no saahan tästä rahaa-ajattelun sijaan päättänyt olla ottamatta itseään vakavasti ja ajoittain tämä huumorin sekä kauhun yhdistelmä muistuttaakin Väristyksiä-elokuvaa. Tietenkin sillä erolla, että siinä monet näyttelijät vaikuttivat saaneensa jo alun alkaeenkin oikeaa näyteltävää kohdalleen ja myös siten, että Deep Rising yhdistää edellisiin lajityyppeihin Stephen Sommersin uraa tästä eteenpäin leimannutta yli vyöryävää räjähdystoimintaa. Argonautica vaikuttaakin metaforalta Sommersin elokuvafilosofiasta.

Treat Williams, Wes Studi ja suurin osa muistakin elokuvan miesnäyttelijöistä esittävät roolinsa kuin isot pojat hiekkalaatikoilla, joten he sopivat mainiosti tälläiseen äänekkääseen efektimyllytykseen. Elokuvan lajityypin vuoksi naisen rooli on olla enimmäkseen kaunista katseltavaa (joka tosin ei tarkoita, ettäkö rooli olisi yhtään vähäpätöisempi verrattuna poikien pyssyttelyihin) ja tällä kertaa se on Famke Janssen, joka tosin pääsee myös sievoisesti ammuskelemaan, ettei kaikki hauskuus jää vain pojille. Samoin näille elokuville ominaisena elementtinä on se ärsyttävä koominen sivuosa, jossa Kevin J. O'Connor vinkuu rasittavuuteen saakka, mutta ilmeisesti teki ainakin ohjaajaan vaikutuksen, sillä hän käytännössä toisti roolinsa heti Sommersin seuraavassa elokuvassa, Muumiossa.

Siispä Deep Rising on suurisuista B-kauhutoimintaa joka ei älyllä loista, mutta on typerällä tavalla hauska ja ainakin itseni mielestä edelleenkin ohjaajansa viihdyttävin elokuva.

Niin ja kuinkahan moni minun ohellani uskoo Lost-sarjan tekijöiden napanneen ainakin yhden idean Deep Risingin lopusta. Sillä samoin kuten Lostissa myös tässä haaksirikkoudutaan paratiisisaarelle ja jostain kuuluu vielä tunnistamattoman mörököllin meteliä.

Tähdet: ***
Deep Rising - Uhka syvyyksistä

6 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Mie tykkään tästä pätkästä isosti :D

...noir kirjoitti...

Ymmärrän täysin

Jessus kirjoitti...

Tuoppia komppailen ja totean, että tämä on kyllä kova pätkä! Siksi onkin synti, etten omista sitä dvd:lla. Asia on pakko korjata!!

...noir kirjoitti...

Minunkin pitäisi hankkia Deep Rising levynä, sillä tämän kasetin alkupuoli on aika heikossa hapessa. Rätinä ja ritinä jää alun trailereihin, mutta ei sitä enää nykyisin viitsisi itse leikata nauhaa ettei sellainen pääse leviämään.

Tuoppi kirjoitti...

Filmifriikki mainostaa brittijulkaisua sivuillaan. Suhtautuisin tähän kuitenkin pienoisella varauksella, tietäen ettei Friikistä aina välttämättä saa sitä, mitä tilaa....

http://www.filmifriikki.fi/product.php?id_product=764566

Jessus kirjoitti...

Nyt kyllä lykästi, sillä nopean tarkastuksen jälkeen bongasin leffan jenkkijulkaisun huuto.netista neljällä eurolla. Ostoonhan se meni, ja muuta muukin samoilla lämpösillä ;D