tiistai 3. marraskuuta 2015

Kreisi Bisnes (Losin' it, 1983)

Aloitetaanpa tärkeimmillä.
Ohjaus: Curtis Hanson.
Pääosassa: Tom Cruise.
Varsinkin jälkimmäinen tulee selväksi jos vilkaisee interwebistä elokuvan erilaisia kansikuvia ja julisteita:
Edeltävistä kuvista tuo oikeanpuolimmainen naulaa Cruisen läsnäolon aika tehokkaasti.
Luonnollisesti tämän elokuvan tekoaikana se varsinainen tähtinäyttelijä oli Jackie Earle Haley ja vaikka Cruise onkin yksi kolmesta päähahmosta, niin se on kyllä tosiaankin Haley joka on stara.
Mutta tietenkin se on näin sillä onhan Cruise yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista näyttelijöistä, jolloin hänen nimeään kannattaa hyödyntää aina kun siihen liikenee mahdollisuus. Voi, minäkin aioin nimetä blogini uudestaan.
Osattiinhan sitä jo tämän elokuvan ilmestyessäkin, koska samaisena vuonna 1983 ilmestyi toinen Cruisen bisneselokuvista ja todennäköisempää onkin, että Kreisi Bisnes on suomennettu miehen läpimurtoelokuvaa Riskibisnestä mukaillen kuin toisinpäin. Joskin tälläisellä markkinoinnilla on tulevaa varten myös vaaransa, sillä jos joku nyt ei satu Cruisea ja elokuviaan tietämään niin ei Kreisi Bisnes ole todellakaan paras mahdollinen keino tehdä ensivaikutusta. Ja sääli heitä, jotka todellakin antavat L.A. Confidential-maininnan päättää tämän elokuvan katselemisesta.
Kreisi Bisnes nimittäin on juuri sellainen uran alkupuoli-elokuva etteivät varmastikaan niin Cruise kuin Hansonkaan ole muistavinaan sitä ja syystäkin. Vaikka molemmat varmasti olivat paikalla, ehkä jopa 24/7, niin he eivät selvästikään olleet läsnä. Kummankaan potentiaali ei tule esille ja Kreisi Bisneksen perusteella ei ikinä uskoisi mitä molempien uralla on odottamassa. Hitto, jos jotain niin pikemminkin olisi ollut varma, että molemmilla on edessään loistava tulevaisuus pikemminkin videovuokraajana kuin tekijänä.

Siltikin tuo katse tekijöiden menneisyyteen on Kreisi Bisneksen suurin plussa (niin ja tietenkin se, että elokuvan nimi on kirjoitettu juuri tuossa muodossa), koska kyseessä on hädintuskin vain ihan kiva teinikomedia siitä historian suurimmasta aiheesta, eli neitsyyden menetyksestä.

Opiskelijapojat Spider (John Stockwell), Woody (Tom Cruise) ja Dave (Jackie Earle Haley) ovat kesäloman kunniaksi päättäneet pistää taskurahansa yhteen ja lähteä Meksikon puolelle luovuttamaan kukkasensa ilotytöille. Woodylla tosin näyttäisi olevan tyttöystävä jolle hän on luvannut säästää itseään, mutta mitäpä tuosta.
Woody on tuosta huolimatta se tarinan kiltti ja herkkä runopoika, Spider puolestaan farkkuinen äkäpussi joka esittää olevansa kovempi kuin mitä todelliseltä pehmosydämeltään on ja Dave taasen se tuttu naisten karttama hormonihiiri ja jos hänen esikuvanaan olisi Frank Sinatran sijaan Muppettien Animal, olisi hän Bluto taikka Booger.
Se on kuitenkin nimenomaan Daven tehtävä olla se hahmojen ns. ällötys.
Mukaan matkaan lyöttäytyy vielä Dave kapitalistinen pikkuveli Wimp (John P. Navin Jr.) ja miehensä kanssa riitaantuva, vanhemman naisen puumamaisuutta tarjoileva Kathy (Shelley Long), joka tosin seksuaalisten halujen kohteena on aika epäonnistunut, sillä se on no boner zone kun katselee hänen hysteeristä vinkumistaan.
Kaikki tietävät miten tämä menee, joten yllätyksiä ei ole luvassa. Välillä vilkuillaan tissejä, pojat joutuvat ongelmiin virkavallan ja paikallisten huligaanien kanssa, he tappelevat keskenään ja lopulta ovat entistä parempia ystäviä, Dave oppii arvostamaan ärsyttävänä pitämäänsä pikkuveljeä ja ettei ole syytä koettaa kopioida muita (hän haluaa olla Frank Sinatra), kovanaama paljastaa herkän puolensa ja herkkis-Woody pääsee pukille Kathyn kanssa. Oi tätä riemua!

Vaikka kuinka olisi Cruisen, jonkun muun elokuvassa esiintyvän taikka lajityypin fani niin Kreisi Bisnes ei ole mitenkään suositeltava teos. Ei nyt varsinaisesti mikään välttelyn aihekaan, mutta koska kyseessä on vain iloton likuhihnamainen pikkutuhma teinikomedia niin sillä ei ole mitään erityistä annettavanaan. Ellei sitten laske sellaiseksi juuri Tom Cruisea ja Curtis Hansonia, mutta pois lukien kuriositeettiarvo ovat heidän nimensä ja maineensa vain haitaksi, sillä kumpikin voisi olla kuka tahansa Peter Franzen CSI:ssä.

Tähdet: *
Kreisi Bisnes

3 kommenttia:

Waltsu kirjoitti...

Hmmm... tulee vähän tuosta Riski Bisnes - Kreisi Bisnes -nimeämisestä / rahastamisesta mieleen Goldie Hawnin kaikki miljoona elokuvaa, jotka ovat suomennettu samallalailla: Tyttö petrovskasta, Tyttö joka tiesi liikaa ja Tyttö joka kävi intin -vaikka elokuvat eivät käsittääkseni liity toisiinsa millään lailla!

Hmmm... again: mikäs on sitten Tom Cruise -aiheinen uusi blogin nimi?

...noir kirjoitti...

Trinity-elokuvistakin vain harva liittyy Trinityyn. Nimi se on joka myy.

Hmmm... etsivä löytää.

Waltsu kirjoitti...

Oi ja katsos kuin sokea minä olen. Tuijottelin vain TUOTA OIKEAA banneria... xD