perjantai 17. helmikuuta 2017

Threshold - vaaran kynnyksellä (Threshold, 1981)

Tätä elokuvaa on ilmeisesti esitetty myös nimellä Elämän syke.

Lahjakas ja kovasti arvostettu sydänkirurgi Thomas Vrain (Donald Sutherland) tuntee sisäistä tuskaa kun hoidettavana on potilas, Carol (Mare Winningham) jota hän ei usko pystyvän auttamaan. Mestarillakin on rajoituksena. Tavatessaan tohtori Gehringin (Jeff Goldblum) Vrain kiinnostuu kehitteillä olevasta keinosydämestä joka voisi kokonaan korvata ihmisen oman viallisen pumpun ja epäilevien kollegoiden vastustuksesta huolimatta, mutta pitkällisten kokeilujen seurauksena Vrain päätyy asettamaan Caroliin keinotekoisen sydämen ja pelastaa siten neidin hengen. Nyt keskusteluja muodostavatkin uskonnollisten piirien raivo, Carolin suostumuksestaan huolimatta kokema pelko vieraasta ja tieteen edelläkävijöiden asema, jota Vrain haluaa tyynnytellä kun taas Gehring puolestaan kaipaa nimeään paremmin esille ja siten arvostusta. Elämä ja työt jatkuvat.

Ensimmäinen ihmiselle asennettu tekosydän tapahtui vuotta myöhemmin kuin Threshold tehtiin, mutta mitä ilmeisemmin juuri tuohon johtaneet tiedot olivat innokkeena tälle elokuvalle, mutta koska vielä tuolloin kyseessä on vasta tulevaisuudessa tapahtuva leikkaus (elokuva ilmestyi jouluna 1981 ja ja tekosydämen asettaminen tapahtui tasan vuotta ei filmatisointi voinut tietenkään olla täysin tositapahtumiin pohjautuva vaan kyseessä oli vielä teorioihin pohjautuva lähtökohta johon oli siten sävellettävä itse loput. Esimerkiksi tositapauksen keinosydänpotilas eli siirron jälkeen 112 päivää, jota ei tietenkään voitu vielä tietää Tresholdia tehdessä ja siihen saakka saadut esimerkit olivat kokeilut eläimillä, jolloin olisi vain ymmärrettävää jos jotain keksitään itse. Onneksi kyseessä on enemmänkin 2001 Avaruusseikkailun tavoin suureen perusteltuun realismiin tukeutuva elokuva siten kuin se on avaruusmatkailun osalta ja yllättävästi elokuva lopetetaankin pian leikkauksen jälkeen potilaan kotiuttamiseen. Joten vaikka tekijät eivät voineetkaan tietää sen tulevan oikean sydänvaihtopotilaan eläneen vain noin kolmasosan vuodesta ei tässä koetetakaan väittää, että nyt elämä jatkuu 10, 20, 30, 40 vuotta vaan tulevaisuus jää avoimeksi. Nyt lopetus on positiivinen keksimättä mitään ylimääräistä, kun juuri hyvään oloon lopettava elokuva olisi saattanut sortua silloin vielä täysin keksittyyn loppukaneettiin kuinka Vrain jatkoi menestyksekästä uraansa, Gehring siirtyi vaikkapa television tiedeohjelman vetäjäksi ja Carol eli vielä 100 vuotta ja rakensi lentokoneen. Tuntuu jotenkin harvinaiselta nähdä elokuva jossa on positiivinen lopetus olematta sitä kuitenkaan arkipäivää ihmeellisempi.

Kyseessä on vahva lähes dokumentaarimaisen tieteellinen elokuva jossa ei sorruta mihinkään rajakokemuksiin taikka muuhun fantasiointiin, vaan kaikki pidetään perustellun asiallisena alusta loppuun, mikä saakin hieman ihmetyttämään miksi Threshold on lajityypitetty draaman ohella tieteiselokuvaksi. Toki se keinosydämen asentaminen ihmiseen oli vielä kuvausten aikana teoriaa, mutta sitä oltiin jo tehty eläimille eikä se siten ollut oikeastaan teoreettisuudestaan huolimatta kuvitelmaa ja kun se vielä tässäkin esitetään ilman vähäistäkään sortumista keksityn oloisiin ratkaisuihin ei tällä kertaa science tunnu fictiolta vaan factalta.
Elokuvan suomenkielinen nimi muuttuu jotenkin merkitykselliseksi kun huomaa sen asiadraamallisuuden, sillä nimi Vaaran kynnyksellä yhdistettynä tuohon kasetin kansikuvaan tekevät sisällöstä hieman uhkaavan, kenties jännitysgenreen kuuluvan ja se asettuukin mielessä samaan lokeroon kuin Kiefer Sutherlandin vuosia myöhemmin tekemä Flatliners, jossa myöskin tohtorit tekivät lääketieteellisesti jotain normaalista poikkeavaa elämän ja kuoleman rajalla, mutta siinä tapauksessa kauhupainotteisesti, jollaiseksi olisi voinut luulla Thresholdinkin kääntyvän juuri kantensa ja vaaran kynnyksellä-nimensä perusteella.
Saippusarjamaiselta kuulostava Elämän syke puolestaan sopii paremmin siihen draamapainotteisuuteen ja on nimenä sävyltään huomattavasti positiivishenkisempi, mikä taas istuu hyvin elokuvan lopetukseen. Sanoisinkin sen olevan paremmin Thresholdia kuvaava kuin vaaran kynnyksellä, varsinkin kun ostaessani elokuvan pelkän kantensa (ja pääosaesittäjän perusteella) oletin sen olevan jokin ydinvoimakauhuista kertova tarina.
Varmaa kuitenkin on se, että oli kansikuva ja nimi mikä tahansa niin tämä löytämäni dvd-vaihtoehto on ainakin aivan suolesta:
Goldblum ei ole nyt Jurassic Parkissa eikä Sutherland ollut vuonna 1981 yli 80v.

Goldblumista pitää mainita sellainen seikka, että hivenen erikoiselta tuntui nähdä hänen tekevän sisääntulonsa jossain tiedeihmisten pippaloissa ja kertovan siellä jollekin keksinnöstään joka tulisi muuttamaan koko maailman, mutta kukaan ei tunnu uskovan hänen olevan muuta kuin jokin taivaanrannanmaalari. Kyseessä kun on vain hieman hillitympi ja vähähiuksempi tilanne kuin myöhemmin Kärpäsessä. Tällä kertaa Goldblum ei vain tee kokeita itsellän ja oksenna kenenkään kädelle. Sinänsä tämän voisi kyllä nähdä olevan hänen osaltaan sama hahmo molemmissa elokuvissa, joka sitten vain keinosydämen onnistumisen innoittamana rupesi tavoittelemaan liikoja ja päätyi brundleflyksi.

Hemmetin hyvin näytelty ja hyvin todelliselta tuntuva elokuva.

38 minuuttia: mikrofoni.

Tähdet: ****

4 kommenttia:

Franco kirjoitti...

Science faction.

...noir kirjoitti...

Action Faction.

Tuoppi kirjoitti...

Elämän syke kuulostaa jollekin Ylen 70-luvun lopulla tehdylle televisioteatterituotanolle.

...noir kirjoitti...

Elämän syke kuulostaa myös joltain Anna Puun tai vastaavan popparin hempeilyltä.