sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Bad Ass 2: Bad Asses (2014)

Sepä ei kauaa kestänyt ennen kuin pääsin jatkamaan Bad Ass-elokuvien parissa, kun sopivasti pari päivää edellisestä eli kolmannesta osasta kirjoitettuani ja ennen kuin ehdin sen tekstin julkaisemaan satuin kauppareissulla (hankin skeittilaudan) törmäämään sarjan kakkososaan. Vielä kun kyseisessä liikkeessä työskentelevä ystäväni pisti elokuvan alennukseen niin en mitenkään voinut kieltäytyä sen ostosta.
Niin ja tämä kakkososa on Bad Asses ymmärtääkseni koska ensimmäisessä heitä oli ainoastaan Trejo, mutta nyt lisäksi Glover.

Luumumehu sekä verenpainelääkkeet massuun ja myrtsi ikämies Frank (Danny Trejo) voi aloittaa uuden päivän ränsistyneellä nyrkkeilysalilla jossa koettaa auttaa slummialueen nuoria etenemään elämässään muuallekin kuin läheiseen katujengiin. Valitettavasti Frankin suojateista hän jolla olisi suurin potentiaali hyvään elämään on jo tunkenut nokkansa rikollisiin puuhiin ja tuleekin sitä kautta kohdanneeksi ikuisen unen, mikä saa Frankin tulistumaan ja osoittamaan ettei näille hoodeille ole huumekauppiailla asiaa. Tämä taas ei sovi argentiinalaisdiplomaatti Herreralle (Andrew Divoff) joka sattuu johtamaan sivubisneksenään kannattavaa kamakauppaa. Onneksi Frankin avuksi tulee yhtälailla kärttyisiä vanha pappa Bernie (Danny Glover) joka vatsavaivojensa ja pois nurmikoltani-sarjan valitusten välissä ehtii kurmoottamaan kaikkia jotka erehtyvät vähättelemään senioreiden kyvykkyyttä. On aika jauhaa purukumia ja kenkiä takapuolia, ja purukumi on jo loppunut, joten hitot mistään diplomaattisesta koskemattomuudesta.

Bad Asses on the Bayou oli alusta loppuun hyvin komediallinen, eikä tämä Bad Ass 2 myöskään välttele tietoista humoristisuutta, mutta alkupuoleltaan se on motiivien esittelyssään jokseenkin vakavamielinen jolloin pelkkää hauskuutusta hakevat saavat varautua hienoiseen asenteensa ojentamiseen. En oikein tiedä onko se hyvä asia sillä vaikka esimerkiksi sillä perustellaan oman käden oikeuden oikeutusta ja oli hienoa katsella Trejoa laskemassa suojustaan, niin vakavuus elokuvassa jossa on kaksi kärttyisää vanhusta vetämässä nuorempiaan pataan ja sekaan on heitetty enemmän iskulauseita kuin mitä yksikään pr-tiimi jaksaa kunnallisvaaleja varten keksiä aiheuttaa oikeastaan sen, että elokuva on vähän liian tavanomainen B-vigilanteleffa. Hauskahan tämä on ja Trejo/Glover-duo on taivaassa solmittu liitto, ja 30 minuutin kohdalla kun heistä sukeutuu järjestyksenpalauttajakaksikko alkaa läpänheitto muokkaamaan elokuvasta kevyempää joskaan ei silti pelkkää komediaa, mutta se ns. vakavampi osa saa Bad Ass kakkosen vaikuttamaan liiaksi tavalliselta 80-luvun kostoleffalta kuin sitä rakastavan piikittelevästi kunnioittavalta teokselta. Viihdyttävä tämä silti on, eikä taatusti tarkoitettukaan elokuvaksi jota pitäisi miettiä puhki.

Yllättävää ettei IMDb:ssä Bad Ass kakkosen connections-osiossa ole mainintaa viittauksesta Beverly Hills kyttään, sillä kohtauksessa jossa Frank ja Bernie tulevat yllätetyksi pahiksien varastossa tutkiessaan kontteja Bernie selvästikin selitykseksi improvisoi Axel Foleyn moottoriturpailua siitä, että olen se ja se ja älä sinä välitä mitä minä täällä teen, kutsu esimiehesi paikalle koska sitä ja tätä (se kohtaus jossa Foley väittää olevansa tullitarkastaja). Tilanne on kuitenkin toteutettu niin selkeänä referaattivitsinä, että sen huomioimatta jättäminen tuntuu oudolta.

Tähdet: ***

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Ykkösen kun vielä jostain löydät...

...noir kirjoitti...

Mielelläni senkin näkisin ja haluaisin jo siksikin, että saisi siten sarjan kokonaiseksi.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Tykkäsin tästä osasta eniten, kun saatiin molemmat ukot mukaan.

...noir kirjoitti...

Luulen että sanoisin samoin verrattaessa ensimmäiseen osaan vaikka en sitä ole nähnytkään, mutta koska Trejo ja Glover ovat niin hyvä duo uskoisin sen kallistavan vaa'an. Tämän ja kolmosen kohdalla jälkimmäinen taisi olla enemmän mieleeni, mutta se oikeastaan vain koska näin sen ensin sillä juuri se kaksikon kemia oli molempien leffojen paras juttu ja sehän on ihan samanlainen kummassakin.